- Nederlanders gingen tijdens de coronapandemie noodgedwongen veelal in eigen land op vakantie, maar die trend slaat weer helemaal om.
- Dit jaar kiest ongeveer 1 op de 5 vakantiegangers voor een verblijf in eigen land.
- De vakantie in het buitenland is weer helemaal terug, waarbij 55% kiest voor vliegen.
- Lees ook: Inflatie is overal: zo hard gaan de prijzen omhoog in 15 populaire vakantielanden in Europa
Dit jaar gaan minder Nederlanders op vakantie in eigen land. Dat meldt het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) op basis van onderzoek. Dat is een trendverandering ten opzichte van voorgaande jaren, toen veel mensen vanwege de coronacrisis voor hun vakantie noodgedwongen dicht bij huis bleven.
Van de Nederlandse vakantiegangers kiest dit jaar 22 procent voor een bestemming binnen de landsgrenzen. In de voorgaande twee jaar was dat aandeel nog twee keer zo groot. Uit de jaarlijkse Vakantie Sentiment Monitor van NBTC komt naar voren dat een soortgelijke trend zichtbaar is in Duitsland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.
Ons land is bij inwoners uit buurlanden Duitsland en België daarentegen onverminderd populair, constateert het NBTC. In het eerste kwartaal van dit jaar was de grootste groep toeristen afkomstig uit Duitsland, goed voor 28 procent van alle internationale gasten. “Duitsers zijn graag geziene gasten”, zegt Jos Vranken van NBTC. “Ze verblijven langer en op uiteenlopende bestemmingen waardoor meer plekken in Nederland profijt hebben van toerisme en ze geven gemiddeld meer geld uit tijdens een vakantie.”
Vakantie in buitenland: 55% kiest voor vliegtuig
Dat vakantiegangers de grens over willen, is ook terug te zien in het meest gekozen vervoermiddel: het vliegtuig. 55 procent van de ondervraagden kiest voor een reis via de lucht. De drukte op vliegvelden, waar op verschillende Europese vliegvelden vorig jaar nog sprake van was, schrikt daarbij steeds minder mensen af.
Zo geven drie op de tien ondervraagden aan naar alternatieve reisopties te kijken om drukte op luchthavens te vermijden, vorig jaar waren dat er nog ruim vier op de tien.
De organisatie merkt verder dat Chinese reizigers weer meer op vakantie gaan of willen gaan. Van de ondervraagden geeft 88 procent aan van plan te zijn om binnen de komende twaalf maanden op vakantie te gaan: 37 procent heeft al een vakantie geboekt, 51 procent moet nog boeken. Maar evenals na het opheffen van de coronabeperkingen in Europa, kiezen ook relatief veel Chinezen nog wel voor een vakantie dicht bij huis.
Drukte op weg verwacht door vakantieverkeer
De ANWB verwacht komend weekend drukte op de weg door vertrekkend vakantieverkeer. Vrijdag sluiten de scholen in de regio Midden hun deuren. De files ontstaan al vanaf het middaguur, aldus de verkeersinformatiedienst van de ANWB.
De meeste vertraging wordt verwacht op vrijdagmiddag op de wegen ten zuiden van Rotterdam, in Noord-Brabant, richting de Veluwe en op de A2/A27 van Utrecht naar het zuiden.
Een extra hindernis voor vakantiegangers op weg naar Zeeland en de Belgische grens vormt de afsluiting van de Haringvlietbrug in de A29. Daardoor staan er naar verwachting vrijdagmiddag vroeg al lange files op de N57 en de A16. Richting Friesland is de Afsluitdijk in de A7 het grootste knelpunt, omdat daar werkzaamheden worden verricht aan de sluizen.
Ook in het buitenland zijn dit weekend veel vakantiegangers onderweg. Op de Europese wegen richting het zuiden staan zaterdag naar verwachting lange files.
In Frankrijk wordt het langzaam rijden op de A7, de Autoroute du Soleil en op de A9 van Orange naar de Spaanse grens, aldus de ANWB. Ook in Duitsland en Oostenrijk moet verkeer rekening houden met vertraging. Dat is ook het geval voor reizigers richting Italië, op de A13/A22 Brennerpas - Verona en in Zwitserland op de A2, de route via de Gotthardtunnel.